Skórzane kurtki damskie, ramoneski

Wiele pań chętnie nosi kurtki, tym bardziej że można obecnie znaleźć wiele stylowych i eleganckich fasonów.  Jednak okazuje się, że kurtki bardziej na luzie także cieszą się dużym powodzeniem. Chodzi tutaj przede wszystkim o kurtki jeansowe i skórzane.

Skóra już od jakiegoś czasu cieszy się dużym powodzeniem. Projektanci i styliści proponują różnego rodzaju płaszcze, kurtki, spodnie, spódnice i dodatki zrobione z tego materiału. Najbardziej popularne są oczywiście ubrania z czarnej skóry. Jeśli chodzi o kurtki można kupić różne ich rodzaje i fasony. Obecnie dość popularne są zupełnie proste kroje, przypominające nawet bardziej marynarkę. Minimum ozdób i kieszeni. Dzięki temu można je nosić do bardziej i mniej oficjalnych strojów. Nieco inny trend to kurtki z futerkiem lub kożuszkiem. Właściwie futerka, kożuszki i pióra dodaje się w tym sezonie prawie do wszystkiego, więc czemu nie łączyć ich ze skórą!? Mogą być kolorowe i ekstrawaganckie. W końcu są po to, aby zwracać na siebie uwagę.

Bardzo klasyczny rodzaj kurtki skórzanej to ramoneska.  Noszą ją zarówno panie, jak i panowie, tylko w nieco innych rozmiarach. Jej nazwa pochodzi od grupy muzycznej Ramones, grającej punkrocka. Często kojarzona jest też z ubraniem typowym dla motocyklistów. Ramoneska powinna być zrobiona z czarnej skóry. Ma podwójne klapy, zamek bardziej z boku niż pośrodku oraz gruby pasek na dole. Nie jest długa, sięga tuż za pas. To idealna kurtka na jesień, bo skóra dobrze chroni przed chłodem i wiatrem. Natomiast zimą raczej nie będzie już wystarczająca. Chociaż wierni fani ramonesek potrafią chodzić w nich właściwie cały rok… Na pewno wyglądają dobrze ze skórzanymi spodniami oraz z jeansami. Natomiast tej skórzanej kurtki nie ominęły też różne „eksperymenty modowe”. Jedna z zeszłorocznych propozycji to ramoneska w kwiaty. Ozdabiano ją także haftowanymi wzorami czy kamieniami szlachetnymi. Czy były to dobre pomysły? Wydaje się, że zdecydowana większość pań, która lubi rockowy styl najchętniej wybiera po prostu czarną ramoneskę, do której typowym dodatkiem są najwyżej ćwieki.